Zaterdag 17 mei

TORNOOIVERSLAG 5DE RATJESTORNOOI

RATJESTORNOOI TERUG SCHOT IN DE ROOS

Zaterdag 17 mei: 1ste en 2de jaars duiveltjes en miniemen

Op zaterdag traden 12 ploegjes 1ste jaars duiveltjes en 10 ploegen 2de jaars duiveltjes in het strijdperk ter gelegenheid van het 5de Ratjestornooi. Op 3 mooi afgebakende velden gaven alle duiveltjes het beste van zichzelf, om toch maar hun ploegje te kunnen laten winnen. De weergoden waren niet echt van de partij, want in de loop van de ochtend werden de hemelsluizen opengezet en stroomde het water naar beneden. Het tornooi diende een 30-tal minuten gestaakt te worden wegens de gietende regen, maar daarna klaarde alles terug op en bleef het voor de rest van de dag droog.
Bij de 1ste jaars duiveltjes waren de ploegjes van KRC A, SV Nieuwpoort, Dosko Sint-Kruis, SV Diksmuide B, KFC Izegem en RSC Anderlecht ingedeeld in reeks A. Elk ploegje speelde 5 wedstrijden zonder klassement. RSCA, Izegem en Diksmuide B waren duidelijk de sterkste ploegjes en enkel Izegem kon tegen RSCA een gelijkspel afdwingen. Onze Ratjes van trainer Ruben Hoorne kwamen er niet veel aan te pas tegen de veel te sterke tegenstanders maar verdienen zeker een pluim voor hun blijvende inzet.

Reeks B bestond uit KRC B, SV Diksmuide A, RFC Enghien, FC Poperinge, VVG Alveringem en KVVC. Sterkste ploegen in deze reeks waren de kleine manen van RFC Enghien die al hun wedstrijden wonnen, de andere ploegjes waren allemaal aan elkaar gewaagd met soms verrassende uitslagen tot gevolg. Onze Ratjes van trainer Sander Cuvelier begonnen goed met een overwinning tegen VVG Alveringem, leden dan 3 nederlagen en sloten hun verdienstelijk tornooi af met een gelijkspel tegen onze zusterclub KVVC.
Bij de 2de jaars duiveltjes bestond de 1ste reeks uit KRC, VV Alveringem,Union Zandvoorde, KVC Ichtegem en RSC Anderlecht. RSCA won al zijn wedstrijden, maar slechts met een nipte 3-2 overwinning tegen VVG Alveringem. Ichtegem A was hier een beetje het zwakke broertjes, maar toch 2 nederlagen met 1 doelpuntje verschil. De duiveltjes van trainer Bjorn Deleest leden 3 nederlagen, waaronder een zware 0-11 tegen Anderlecht en wonnen 1 wedstrijd tegen Ichtegem A.

Bij de miniemen streden 8 ploegen om de overwinning en om opvolger te worden van KRC De Panne, de winnaar van vorig jaar.
In reeks A eindigden onze U13, mix van KVVC en KRC, op de 1ste plaats na een 3-0 overwinning tegen Bulskamp, een magere 1-0 overwinning tegen Oudenburg in een wedstrijd waarin veel kansen gemist werden. De beslissende wedstrijd tegen RSC Anderlecht eindigde op een juist 0-0 gelijkspel, waardoor onze mannen 1ste eindigden in de reeks en zo Anderlecht naar de 2de plaats verwezen met een beter doelsaldo. Op de 3de plaats eindigde WS Bulskamp dat de laatste plaats kon vermijden door in het onderling duel met WS Oudenburg een 2-1 overwinning te behalen, waardoor Oudenburg op een ietwat ontgoochelende 4de plaats eindigde.

In reeks B eindigde de sterke ploeg van SV Veurne na 3 groepsoverwinningen op de 1ste plaats, voor KV Oostende dat ook nog een gelijkspel moest toestaan tegen Alveringem. Nieuwkomer RFC Enghien eindigde op de 3de plaats en Alveringem was de hekkensluiter met 1 puntje.

Finale 7de-8ste plaats tussen WS oudenburg en VV Alveringem eindigde op een 1-2 overwinning voor Alveringem, waardoor WS oudenburg de rode lantaarn kreeg bij het miniementornooi.
Finale 5-6 de plaats tussen WS Bulskamp en RFC Enghien was een gelijkopgaande wedstrijd waarin RFC uiteindelijk een 1-0 overwinning behaalde en hiermee op de 5de plaats eindigde.
Finale 3de-4de plaats tussen 1ste klasser RSC Anderlecht en 2de nationaler KV Oostende was ook een wedstrijd tussen 2 ploegen die elkaar geen duimbreed toegaven en vochten voor elke bal. Uiteindelijk kon RSCA het halen met het kleinste verschil en eindigde zo op de 3de plaats, natuurlijk tegen de verwachtingen.
Finale werd de derby tussen de plaatselijke U13 en KSV Veurne, meteen ook de laatste wedstrijd voor trainer Alain Cuvelier die na 4 jaar mooie resultaten met deze groep behaald te hebben, de groep overgeeft in de handen van de nieuwe trainer Rik Depelsmaeker, en zelf trainer wordt van de nieuwe groep U12.
Jammer genoeg eindigde de wedstrijd op een 2-0 nederlaag voor onze jongens in een wedstrijd waarin SV Veurne duidelijk de sterkere ploeg werd en in de 1ste helft zelf een strafschop miste. Na een 0-0 ruststand waren onze mannen duidelijk door hun beste krachten geen en konden geen vuist meer maken. Een ongelukkig 1ste tegendoelpunt deed de kopjes naar beneden gaan en zo werd SV Veurne de verdiende winnaar van het 5de Ratjestornooi voor miniemen. Toch een mooi resultaat voor onze U13 die volgend jaar met een serieus versterkte ploeg zeker hun woordje zullen meepraten in de provinciale competitie.


Zondag 18 mei: pré-miniemen en knapen

Op zondag streden traditioneel de pré-miniemen en de knapen voor de overwinning in hun reeksen. Bij de pré-miniemen waren er 12 ploegen van de partij, maar in laatste instantie gaf WS Oudenburg nog forfait zodat het tornooischema lichtjes moest aangepast worden.
In reeks A waren de ploegen echt aan elkaar gewaagd en werd alles beslist door details. VVG Alveringem A eindigde als eerste zonder nederlaag, het goed voetballende KVVC A eindigde 2de door een gelijkspel te veel. 3de plaats was voor SV Veurne A dat liefst 4x gelijkspeelde. 4de plaats voor het plaatselijke KRC, de mannen van trainer Gino Tallieu die 2x wonnen en 3 nederlagen leden; Iedereen had toch ietwat beter verwacht van onze Ratjes die wel steeds alles gaven en in geen enkele wedstrijd onder lagen. De goed voetballende ploeg van SS Boezinge eindigde op de 5de plaats ook mede door enkele gelijkspelen. KEG Gistel eindigde laatste in deze reeks met slechts 1 gelijkspel en 4 nederlagen.
In reeks B slechts 5 ploegen door het forfait van Oudenburg en daar werd alles beslist in de laatste wedstrijd tussen de voetbalschool Polyfoot en SV Veurne B die beiden nog het maximum van de punten hadden. Het was uiteindelijk Polyfoot dat een 1-0 overwinning behaalde en zo 1ste eindigde voor SV Veurne B. 3de plaats was voor SV Bredene dat 2x won en 2x verloor. 4de plaats was voor de 1ste jaars pré-miniemen van KVVC B net voor de 1ste jaars pré-miniemen van VVG Alveringem die moedig streden tegen de vaak wat oudere tegenstanders.
Door het forfait van WS Oudenburg geen finalewedstrijd te spelen en eindigde zo op de 11de plaats.
SS Boezinge eindigde als 9de door een duidelijke 4-1 overwinning tegen VVG Alveringem B dat duidelijk door zijn beste krachten heen zat.
De finale 7de - 8ste plaats was een derby tussen KRC en KVVC B. Een fel bevochten wedstrijd die eindigde op een 1-1 gelijkspel, maar uiteindelijk door de thuisclub gewonnen werd met 3-1 in de strafschoppen.
5de plaats was voor SV Bredene dat een 0-2 overwinning behaalde tegen SV Veurne A dat een ietwat uitgebluste indruk naliet en zeker beter kon.
Finale 3de- 4de plaats was tussen KVVC A en SV Veurne B. Terug een wedstrijd tussen 2 ploegen die fel aan elkaar gewaagd waren en waarbij de wedstrijd beslist werd met het kleinste verschil waardoor SV Veurne B de 3de plaats behaalde.
Iedereen verwachtte veel van de finale tussen Polyfoot en VVG Alveringem, maar wat een prestatie van de mannen van de voetbalschool. VVG Alveringem kwam op geen enkel ogenblik echt in de wedstrijd en werd getrakteerd op een zware 7-0 nederlaag zodat de eindoverwinnaar van het pre-miniementornooi de sterke ploeg van Polyfoot werd, met een doelpuntensaldo van 26-0.

Bij de knapen ook 8 ploegen van de partij die onder elkaar moesten uitmaken wie de opvolger moest worden van de vorige winnaar RSC Anderlecht.
Reekswinnaar in reeks A werden de provinciale kampioenen U15 van KVVC-KRC dat zijn 3 reekswedstrijden gemakkelijk won zonder een tegendoelpunt te slikken.
2de plaats was even puzzelen want zowel Alveringem,FC Nalinnes als FC Poperinge eindigden met een gelijk aantal doelpunten zodat uiteindelijk het doelsaldo en dan de gemaakte doelpunten de beslissing moesten bepalen; Uiteindelijk werd FC Nalinnes 2de voor VVG Alveringem en op de laatste plaats FC Poperinge. Van aan elkaar gewaagde ploegen gesproken!!!!
In reeks B eindigde zoals verwacht RSC Anderlecht op de 1ste plaats, ook met 3 overwinningen. SK Eernegem eindigde mooi 2de na een 2-4 nederlaag tegen Anderlecht en 2 zeges. 3de plaats voor WS oudenburg dat eindigde voor SC Zonnebeke door een beter doelsaldo.
Finale 7de-8ste plaats was een walk-over voor FC Poperinge dat het totaal uitgebluste SC Zonnebeke geen schijn van kans gaf en een duidelijke 5-0 overwinning behaalde.
5de plaats voor VVG Alveringem dat het haalde met 5-3 in de strafschoppen tegen WS Oudenburg nadat de wedstrijd op een 1-1 gelijkspel geëindigd was.
Kleine finale tussen SK Eernegem en FC Nalinnes leverde ook geen winnaar op na de officiële wedstrijdduur die een 1-1 resultaat gaf, zodat ook hier strafschoppen de beslissing moesten brengen. Uiteindelijk trok SK Eernegem hierin aan het langste eind en won het met 5-4 de strafschoppen.
Een mooie finale tussen de U15 van KVVC-KRC en RSC Anderlecht, met ook de laatste wedstrijd voor trainer Marc Pynaert die zijn zoon gaat volgen bij SV Roeselare en de fakkel overgeeft aan zijn medetrainer Gino Dorné die er nu alleen komt voor te staan.
Het werd een gelijkopgaande finale met de betere kansen, die echter gemist werden, voor KVVC-KRC dat uiteindelijk nog aan het kortste eind trok met een te vermijden vrije trap zodat Anderlecht uiteindelijk lichtjes gevleid een 1-0 overwinning behaalde en zichzelf zo opvolgde als winnaar van het Ratjestornooi.

De 5de editie van het Ratjestornooi werd aldus zo terug een voltreffer van formaat, ondanks het kleine regenoponthoud van de zaterdag.
Het aantal betalende toeschouwers werd verbeterd, het bakken van frietjes, hotdogs, hamburgers draaide op volle toeren, de warme Brusselse wafels werden verslonden en de drank in de kantine vloeide constant. Tombolalotjes werden vlot verkocht en iedereen droeg zo zijn steuntje bij aan de jeugd van KRC-KVVC.
Met het aantal scholierenploegen, duiveltjesploegen, pré-miniemenploegen, miniemen en knapen zit het tornooi aan de maximumcapaciteit aan deelnemende ploegen. Verschillende ploegen moesten zelfs geweigerd worden gezien de limiet aan inschrijvingen behaald was.
Enkel het juniorentornooi zou nog een aantal extra-ploegen kunnen gebruiken, maar daaraan wordt gewerkt.
De tornooiorganisatie werd door alle ploegen geprezen en verschillende ploegen wilden zich al inschrijven voor volgend jaar. Afspraak wordt al gemaakt voor het 6de Ratjestornooi in 2009 met het 1ste luik op zaterdag 2 mei voor scholieren en zondag 3 mei voor juniors. Het 2de luik op zaterdag 16 mei voor duiveltjes en miniemen en op zondag 17 mei is het de beurt aan de pré-miniemen en de knapen.